Jdi na obsah Jdi na menu
 


INDIÁNSKÝ LAPAČ SNŮ

17. 2. 2011

 Než Kryštof Kolumbus objevil v roce 1492 Nový svět, měli tam původní obyvatelé, dnes označováni jako američtí indiáni, domov už po mnoho staletí. Měli své tradice, kulturu, vyráběli nejrůznější předměty, nejen užitkové, ale i umělecké nebo symbolickou funkci. Při výrobě a zdobení se inspirovali přírodou: stromy, ptáky, mořem, rybami apod. - to vše se objevovalo na kůži, keramice a dalších předmětech.

Každý kmen měl své ornamenty podle nichž se dal rozpoznat. Existovaly různé ozdobné předměty sloužící k obřadům, jako třeba masky, ale narazíme i na tak neobvyklou věc, jakou je lapač snů.

Historie :

Čipevajové, stejně jako i další z původních obyvatel Ameriky věřili, že nocí se vznášejí dobré a špatné sny. Z dřevěných obručí vyplněných sítí a z peří vyráběli lapače snů, které zavěsili nad kolébku novorozence či nad postel novomanželů. Zlé sny se zamotaly do pavučiny a do východu slunce zmizely. Dobré sny pavučinou prolétly, sklouzly po peru dolů rovnou do hlavy spícího člověka. Ženy z kmene Čipevajů vyrábějí lapače snů dodnes.
My si zkusíme udělat jednoduchou napodobeninu.
Co budeme potřebovat:
- bílý papírový talířek ( nebo kus tvrdého kartonu natřeného nabílo ve tvaru kruhu )
- kousek příze asi 30 cm dlouhý
- kousek příze asi 20 cm dlouhý
- korálky barevné nebo dřevěné či papírové
- ptačí pero
- lepící pásku
- tužku, nůžky a děrovačku na papír
Popis práce:
Uvnitř papírového talíře nakreslíme kružnici vzdálenou asi 2 - 3 cm od kraje. Vnitřek vystřihneme.Vznikne nám kruh, který bude mít tloušťku uvedené 2 - 3 cm. Pokud zvolíme karton, vyřízneme z něj stejně velký kruh a nabarvíme na bílo. Lze použít i kruh z dřevotřísky či stočený vrbový proutek. Na proutek pak otvory neděláme, ale přivazujeme přízi uzly.
Kruh pomalujeme různobarevnými obrazci a ornamenty a po obvodu vyrazíme 16 otvorů.
Lepící páskou ovineme konec delší příze ( 30cm ). Tento konec protáhneme shora dolů jedním otvorem a necháme viset koneček dlouhý asi 8 cm.
Začneme splétat pavučinu tak, že křížem krážem prostrkujeme přízi otvory po obvodu kruhu. Jeho střed necháme volný. Skončíme tím, že konec příze ovinutý lepící páskou prostrčíme otvorem a oba konce příze svážeme.
Druhý kousek příze ( 20cm ) protáhneme otvorem tak, aby oba konce byly stejně dlouhé. Na přízi navlékneme několik korálků. Ptačí pero prostrčíme korálky a konce příze zavážeme a zajistíme pero i korálky.
Lapač zavěsíme nad postel.
Lapač snů můžeme vyplétat i speciálním síťovaným vzorem a umísťovat do síťoviny korálky, nebo i polodrahokamy. Vše závisí na fantazii výrobce. Nikdy by nemělo chybět ptačí pero.dyž Sem Hledal Něco o Lapači Snů Do Oka Mi Padl Ten To Článek bohužel Neznám Zdroj.....
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář